Het Leuvens Alumnikoor

Het Leuvens Alumnikoor bestaat uit zo’n veertig enthousiaste zangers. Het Alumnikoor werd drie jaar geleden opgericht en werkt vanaf september aan zijn vierde programma.

Het begin

Het Leuvens Alumnikoor zag het licht toen enkele alumni van de KU Leuven – niet toevallig oud-leden van het Leuvens Universitair Koor – het wilde idee hadden om de Messe pour double chœur a cappella van Frank Martin uit te voeren.

Het idee werd realiteit na een oproep waarop prompt meer dan vijftig zangers reageerden. Aangemoedigd door die grote interesse werden de plannen voor het avontuurlijke project verder uitgewerkt.

In oktober 2022 bracht het koor zijn eerste concerten, in Mechelen en Leuven. De zangers studeerden op korte tijd een ambitieus programma onder de professionele leiding van Koen Vits.

In 2023 volgde het tweede project: een hulde aan de onbekende grootmeester Jules Van Nuffel. Samen met A Chantar, het Mechels Kathedraalkoor en Vokalis Mechelen vormde het Alumnikoor een honderdkoppig koor dat de overweldigende maar ook intieme muziek van Van Nuffel tot leven bracht. Daarvoor werd het op orgel bijgestaan door Peter Pieters. Deze 140ste verjaardag van Van Nuffel werd gevierd in Leuven en Mechelen.

Voor het derde project lag de focus op Shakespeare, met muziek op zijn teksten en werken van componisten uit zijn tijd. In februari 2024 stond het Alumnikoor voor een zijproject samen met componiste Kara-Lis Coverdale op de planken voor de uitvoering van haar werk “SOL” op het openingsconcert van Artefact Sound.

Voor 2024-2025 staat de uitvoering van een Passieconcert op het programma, met werken van Schollaert en Liszt.

Pauline Appeltans (bestuurslid)
Hannah Reynaert (bestuurslid)
Pieter Schumacher (bestuurslid)
Jan Vanstockem (bestuurslid)
Charlotte Vekemans (bestuurslid)

Koen Vits (dirigent)

Artistieke leiding

Het Leuvens Alumnikoor staat onder leiding van Koen Vits.

Koen Vits dirigeert het mannenkoor Terpander, het Leuvens Alumnikoor, de koren van de Academie Regio Tienen en het koor van het KSO Lemmens. Eerder dirigeerde hij onder meer het Leuvens Universitair Koor, het gemengd koor Tourdion en jong-dameskoor Arion. Hij leidt het jaarlijkse koorproject Koor XL van Koor&Stem en is docent koordirectie aan de academies van Tienen en Mol.

Koen Vits studeerde koordirectie en compositie aan het Lemmensinstituut in Leuven.

Partners

Het Leuvens Alumnikoor kan rekenen op de logistieke steun van de Dienst Cultuur en de Dienst Alumni van de KU Leuven.

Het Leuvens Alumnikoor zet fair practice hoog op de agenda en onderschrijft de principes van Juist is Juist. Het koor ziet erop toe dat culturele professionals correct worden vergoed.