Het Leuvens Alumnikoor

Het Leuvens Alumnikoor is een projectkoor. Vanaf oktober zal het koor een programma instuderen rond de Messe pour double chœur van de Zwitserse componist Frank Martin. Het doel: twee concerten in maart 2022.

Het Leuvens Alumnikoor zoekt extra tenoren en bassen

Tenor of bas? Interesse om mee te zingen? Het Leuvens Alumnikoor richt zich op alumni van de Associatie KU Leuven, maar staat open voor iedereen.

Het begin

Het Leuvens Alumnikoor zag het licht toen enkele alumni van de KU Leuven – niet toevallig oud-leden van het Leuvens Universitair Koor – het wilde idee hadden om de Messe pour double chœur a cappella van Frank Martin uit te voeren.

Het idee werd realiteit na een oproep waarop prompt meer dan vijftig zangers reageerden. Aangemoedigd door die grote interesse werden de plannen voor het avontuurlijke project verder uitgewerkt.

In oktober 2021 is het zover. Dan starten de repetities, ongeveer tweewekelijks op maandagavond. De zangers zullen op korte tijd een ambitieus programma instuderen onder de professionele leiding van Koen Vits. Het project sluit af met uitvoeringen in Mechelen en Leuven, in maart 2022.

Emmanuel van der Beek (voorzitter)
Pauline Appeltans (secretaris)
Charlotte Vekemans (penningmeester)

Koen Vits (dirigent)

Ons plan

Vanaf oktober 2021 werkt het koor aan een programma rond de Messe pour double chœur a cappella van Frank Martin (1890-1974), samengesteld door onze dirigent Koen Vits.

De Messe pour double chœur uit 1922 is een echt cultstuk. Het werk bleef 40 jaar onontdekt in een schuif liggen, maar toen het in de jaren 60 voor het eerst werd uitgevoerd, stond het publiek aan de grond genageld. Wanneer wij het zullen uitvoeren, zal het stuk precies 100 jaar bestaan.

De Messe pour double chœur is een complex muziekstuk met een uitdagende partituur, waarvoor je flink wat stemmen nodig hebt. Daardoor krijgen niet-professionele zangers maar zelden de kans om het werk uit te voeren.

Naast de Messe pour double chœur staat muziek van Francis Poulenc, Olivier Messiaen en Maurice Duruflé op het programma. We voeren de muziek uit in maart 2022, in Mechelen en in Leuven.

Artistieke leiding

Het Leuvens Alumnikoor staat onder leiding van Koen Vits.

Koen Vits dirigeert het mannenkoor Terpander, het gemengd koor Tourdion, het Leuvens Alumnikoor en de koren van de Academie Regio Tienen. Eerder dirigeerde hij onder meer het Leuvens Universitair Koor en jong-dameskoor Arion. Hij leidt het jaarlijkse koorproject Koor XL van Koor&Stem en is docent koordirectie aan de academies van Tienen en Mol.

Koen Vits studeerde koordirectie en compositie aan het Lemmensinstituut in Leuven.

Partners

Het Leuvens Alumnikoor kan rekenen op de logistieke steun van de Dienst Cultuur en de Dienst Alumni van de KU Leuven. Voor zijn uitvoerigen werkt het koor samen met het Groot Begijnhof (Leuven) en de Sint-Romboutskathedraal (Mechelen).

Het Leuvens Alumnikoor zet fair practice hoog op de agenda en onderschrijft de principes van Juist is Juist. Het koor ziet erop toe dat culturele professionals correct worden vergoed.