Onze dirigent vertelt waarom je Quasi nix niet mag missen

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Quasi nix

In een interview met Klassiek Centraal vertelt Koen Vits, onze dirigent, over het eerste project van het Leuvens Alumnikoor.

‘De sterkte van dit concert? Het is een verstilling die voor heel wat mensen een welkome verademing zal zijn, een contrast met het dagelijkse leven waarin we overrompeld worden door geraas, gehol en geluid. De vier componisten maken hoorbaar wat muziek vandaag voor ons kan betekenen, hoe ze ons tot rust kan brengen en misschien ook in contact kan brengen met een hogere dimensie.’

‘Iedereen die de muziek hoort wordt erdoor gegrepen. Het is zo’n pakkende, zo’n gevoelsmatige muziek. De muziek is daarnaast ook schitterend geschreven. Martin schreef zijn mis vanuit zijn persoonlijk geloof. De compositie heeft hij jarenlang in de bovenste lade van zijn bureau bijgehouden tot uiteindelijk een van zijn vrienden hem heeft kunnen overtuigen om het in de jaren 60 voor het eerst uit te voeren, veertig jaar na de compositie.’

Quasi nix

Muziek van Frank Martin, Francis Poulenc, Maurice Duruflé en Olivier Messiaen

Lees hier het volledige interview.